Den här bloggposten innehåller nötkräm

”Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEFkan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.

 

Barn-och-notkram

Foto:UNICEF

Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.

Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.

Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop. Du kan välja ett snyggt gåvobevis designat av bland annat Tove Styrke eller Elsa Billgren att ge bort i julklapp.

Notkram-575
Foto:UNICEF/Pelle Bergström(Ber om ursäkt för att den är lite sen och för att den är lite sne osv. Jag hoppas ni kan leva med det)

Tänk på grisarna i jul!

Tyvärr har jag haft så fullt upp att detta inlägget kommer lite sent, och jag ber så hemskt mycket om ursäkt för detta.


Jag vill i alla fall, precis som Herr Gris, att ni alla som har julskinka att tänka er för när ni köper den. De flesta grisar har det allt annat än bra, och runt jul slaktas mängder med grisar för att du ska få skinka på julbordet.
Köp direkt från en bondgård där du vet att grisarna har det bra, köp en skinka istället för två, köp Sk*nka utan rumpa, gör en egen skinka av qourn (recept finns HÄR), eller gör skinka av kålrot.


Det finns mycket du kan göra.

Här är videon "ett liv som gris", där man får se hur grisar här i Sverige har det innan slakt. Det är förfärligt. Bilderna är filmade av Djurrättsalliansen som har utsatt sig själva för att visa er hur det faktiskt går till. Titta på videon och säg mig sedan hur du kan med att äta kött.
http://ettlivsomgris.se/

Ordning och reda!

Nu har jag med mycket krångel fixat så att det finns olika kategorier där man kan läsa om djurrätt, virkning eller människofrågor var för sig.
Tänkte eftersom jag riktar mig mot olika målgrupper så ska det vara enklare för dem som bara är intresserad av vissa saker att läsa detta :)
Fick en stor låda klädd med bilder från mumin FYLLD med garner av min fina Måns! OCh en stor fantastisk keramik gris som ännu inte fått ett namn. Det hade varit roligt om man fick lite förslag på namn, har du något så skriv i kommentarerna! Det är en manlig gris, och han behöver ett fint och mysigt namn.


Här är en bild på den stooooora fina lådan fylld med Red heart garn i massor av olika färger :)
Blev så sugen på att virka att jag satte igång med en gång trots att jag inte had emina virkverktyg med mig. Så lånade en virknål av Måns mamma. Så det min Muckla (du hittar mönstret här) får virkade ögon, men har en ide på hur man kan fixa det så det blir fint.

Här är också en bild på grisen! Vi misstänker att den blivit räddad från en Chark, så den fritagne Herr Gris är mycket lycklig över att fått ett hem. Men, dock saknar Herr Gris ett namn, vilket måste åtagärdas snabbt som attan. Är det någon som har några förslag? Tänkte att grisen ska få vara lite som en maskot, och känner jag mig själv så kommer det komma många bilder på Herr Gris.


Detta får räcka för tillfället. Jag har en Muckla att virka och bilder på Herr Gris att fixa.
God Jul och gott nytt år på er, här får ni en försenad Jul hälsning med en bild på min julgran. Ni får ursäkta den dåliga redigeringen men jag gjorde den på min mobil då jag inte har tillgång till emr avancerade redigeringsprogram just nu.Tips 5.

Att byta färg.
Att byta färg på när man virkar kan vara krångligt och det leder ofta till att det blir "hack" i virkningen.
Jag hittade en sida där det förklaras två olika sätt att byta färg utan att det syns alls lika mycket.
Det är nämligen Christen Hadens blogg, som är samma person som har skrivit "läskigt söta" :)

Här hittar du direkt länken till bloggen, direkt där de förklarar hur man snyggt och enkelt byter färg.
Dock är filen på engelska, men skulle du stöta på problem så skicka i väg en kommentar så kan jag översätta till dig :)


/ Gran

Tips 4.

Om förkortningar.
Det finns mängder av olika maskor att hålla reda på så jag tänkte berätta vad alla heter,
för en del har olika förkortningar.

2i1 - Två maskor i en maska, en "ökning"
1i2 / 2->1 / 2tills - Detta är tre olika förklarningar på en "minskning",
det betyder alla tre att man ska minska och ta två maskor till en.
HST / hst - Halvstolpe.
ST /st - En enkel stolpe.
DST / dstp- En dubbelstolpe
POP"3" - En popkornmaska, inom citattecken är den siffra som
säger vad det ska vara för typ av popkornmaska. En popcornmaska "pop3"
är helt enklet 3 stolpar i samma maska.
M / m - En vanlig maska, används ofta när man räknar maskor.
FM / fm Fastmasta, en helt vanlig maska.
LM / lm En lösmaska, en maska som man gör direkt på garnet, istället för "I" virkningen.
Snörpa ihop - Det är när man med en vanlig nål syr ihop de ytremaskbågarna
. Detta gör man för att fästa på ett osynligt sätt. Det går även att göra tvärtom,
att man tar de inremaskbågarna för att enklare kunna syfast denna delen sedan.
IMB / imb - Inremaskbågen.
YMB / ymb - Yttremaskbågen.


Hoppas att det klarnade lite nu.
Det kan vara bra att skriva ner de man är osäker på om man håller på med ett mönster.


Om att äta kött. del 2.

Nu fortsätter vi med vad köttkonsumtionen bidrar med, alltså vad de som väljer att äta kött hjälper till att bidra. 
Nu ska vi börja med miljöaspekten.

 

 FN:s jordbruksorgan säger att den globala köttindustrin står för 18% av världens växthusgaser. Det på grund av att idisslande djur avger metangas både från strupen och ändtarmen när födan bryts ner. (Alltså, kossor rapar och fiser metangas) Metangas är hela 23 gånger starkare än växthusgasen koldioxid. Dess utom så utgör 70% av all jordbruksmark går just till djuruppfödning. (djur som sedan ska slaktas) I Afrika orsakas nästan hälften av all markförstörning av att man breder ut betesmarker till "boskap" (åter igen, djur som ska slaktas), detta leder till borde vattenbris och försaltning av jorden. Vatten, som det redan är dåligt med i Afrika och försaltning gör att det inte går att odla. Allt detta leder till att jordens produktionsförmåga avtar och tillslut kommer att försvinna helt.
Växhuseffekten är nu erkänt som något faktiskt, och det är något väldigt allvarligt som man måste ta tag i. NU. Människan måste lära sig tänka på lång sikt, för att människan, djuren och naturen ska kunna överleva.


Om att äta kött. del 1.

Att äta kött tycker jag är lika ute som att bära päls. Men alla vet inte varför man inte ska äta kött så jag ska förklare lite närmare. (Lägg märke att all fakta är hämtad från djurensrätts faktabas.)

Medan följer kort och koncist om slakt och transport.

"Över 80 miljoner djur dödas varje år på svenska slakterier, vilket är en fruktansvärd summa. Det tas alltså 80 miljoner liv bara för att vi människor gillar att frossa på kadaver från andra arter."
HUR slaktas djuren då?
Slakt innebär för alla djurslag att halsen skärs upp och blodet tappas av. Innan det sker måste djuren bedövas, det vill säga göras medvetslösa. Det kan ske till exempel genom kraftigt våld mot huvudet, elstötar eller inandning av gas. Vilka bedövningsmetoder som är tillåtna varierar mellan djurslagen.

Vad är FIXERING?
När större djur ska föras från uppstallningen till själva bedövningen utsätts de ofta för brutal hantering för att röra sig framåt. Slag med tillhyggen, slag mot huvudet, använding av elpåfösare och omvridning av djurens svans förekommer i stor utsträckning i Sverige, trots att det är förbjudet. Innan bedövningen blir många djur fixerade, det vill säga fasthållna. Större djur stängs i regel in i en bedövningsbox, och huvudet kan hållas fast med en grimma eller liknande. Mindre djur som kaniner och fåglar hålls fast med händerna. Höns, kycklingar, kalkoner, ankor och gäss hängs upp i fötterna då de är vid fullt medvetande.

Detta är ju rent fruktansvärt, hur djuren behandlas när de slaktas. Men detta är bara en aspekt av många, nästa aspekt jag tänkt ta upp är transporten."I samband med transporter till slakterierna självdör varje år över 150 000 individer i Sverige."

De flesta djur i köttindustrin transporteras MINST en gång i livet, till slakteriet. Men en del transporteras också från olika uppfödningsplatser.

Här är siffor på hur många djur som transporterades år 2009, sifforna i parantes är från 2008, för att su ska se  ökningen. ;


Jordbruksverket:
  • 1 317 (1 053) hästar, åsnor, mulor och mulåsnor
  • 723 (1 871) nötkreatur och övriga oxdjur
  • 13 720 (13 295) grisar
  • (0) får och getter
  • 3 080 611 (2 615 772) fjäderfän och
  • 1 157 377 (1 347 408) "övriga levande djur" från Sverige

Hur kan vi männsiskor med att transportera och behandla dessa djur som produkter? För det är så vi behandlar dem. Vi behandlar frukt bättre än vad vi behandlar dessa levande kännande varelser.

Och du som äter kött stödjer, om än indireket, detta.


Vad kan du göra?
Ät vegetariskt, om så bara en gång i veckan.
Om alla i Sverige hade ätit vegetariskt en gång i veckan så hade vi sparat in lika mycket koldioxidutsläpp som 233 bilar släpper ut på ett helt år!

Men information om miljöaspekten, vad är vegetarian/vegan, hur man blir vegetarian/vegan, tips osv kommer.

-Inaktivitet

Har varit väldigt inaktiv det senaste, men ska försöka skriva ett litet inlägg angående djurrätt nu när jag har en stund över på biblioteket.

Har inte virkat så mycket det sista, först när jag kom på sista plats i virktävlingen med Droogleoft, att skolan suger musten ur mig och nu har min mobil blivit stulen.

Vet inte riktigt hur jag ska lyckas lägga upp bilder som inte redan finns på datorn. men har bara tjugo minuter på mig så ska dra mig.

RSS 2.0